Nyhetsrum

Läs våra utvalda artiklar ur fiori magazine.

  • Marinettes tolkning av 1940-50-talet

    Marinettes tolkning av 1940-50-talet

    I min tolkning av ett sorgbinderi i korg med inspiration från 40-50 talet valde jag att ta fasta på luftigheten, volymen, nejlikorna och naturmaterialet. För att sedan modernisera binderiet blev det en låg korg utan handtag, och jag plockade in en mix av natur och gjorde det hela mer lekfullt.  Tekniken jag har valt är…

  • Återblicken 1940-50

    Återblicken 1940-50

    Blomstrande tider Text: Elin Johnsen  Foto: Interflora och Privat arkiv Efterkrigstiden i Sverige präglades av ransoneringar men också av ny optimism. Människor unnade sig snittblommor, vilket gav blomsterdekoratörerna större betydelse. Hantverket utvecklades och blommor blev en del av både fest och vardag. Under 1940- och 50-talet präglades Sverige fortfarande av efterkrigstidens omvälvningar. Trots att vi…

  • Handgjort med stolthet

    Handgjort med stolthet

    Varje kruka får sin unika charm genom många skickliga händer, som alla bidrar med sin expertis. Hantverksskicklighet som vi florister måste bli bättre på att sälja in. Kina är välkänt för sitt skickliga hantverk, en precision som har förfinats genom århundraden. De visar stolt upp sina fabriker för västvärlden och är det någon som har…

  • Blommor finns i blodet

    Blommor finns i blodet

    Ska hon gå på fest ger hon helst bort en solitär, kanske en nejlika eller en tulpan. Går hon på begravning blir det tre blommor. Caroline kallar sig enkelhetens florist och njuter mest av ett blått hav av blommande blåeld på Gotland. Fast hon plockar aldrig in blommor från naturen, hon njuter hellre av dem…

  • Passionsdriven blomsterlek

    Passionsdriven blomsterlek

    Material som inte betraktas som fina, klassiska blommor kan få hög status om de lyfts upp på piedestal. Orden kommer från Nicklas Hultman, grafiker och blomsterkreatör vars favoritblomma är maskros. Han vet att vissa blommor inte bör stå ihop i samma vas, men han väljer att inte bry sig om det. Nicklas Hultman fokuserar mer…

  • Ytterfoder är värdefulla samlarobjekt

    Ytterfoder är värdefulla samlarobjekt

    Våra svenska kruk-klassiker har ett högt samlarvärde. Floristen Josefin Fredriksson, en kruksamlare från Vadstena, har rätt blick för vad som kan bli livets fynd.