Ytterfoder är värdefulla samlarobjekt

Våra svenska kruk-klassiker har ett högt samlarvärde. Floristen Josefin Fredriksson, en kruksamlare från Vadstena, har rätt blick för vad som kan bli livets fynd.

Text: Jenny Möller Olsson  Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger 

Den gröna Gustafsbergskrukan i Jugendstil från 1905 är ovanligt stor, 35 cm i diameter. Så stora krukor i toppskick är sällsynt att få tag på och nu finns det en i grannbyn, bara 10 minuter bort. Det är en vanlig tisdagseftermiddag när hon som vanligt lägger in sina sökord på Blocket som den plötsligt dyker upp, livets fynd. En stor, välbevarad kruka för 400 kr. Pulsen stiger och hon känner stressen krypa medan hon försöker få tag på säljaren. När han svarar försöker hon att inte vara för ivrig, utan uppfattas mer bestämd. -Jag köper krukan och kommer och hämtar den inom en timme.

Om Josefin

Namn: Josefin Fredriksson
Ålder: 25 år 
Jobbar: Florist på Blomsterglädje i Motala. 
Bor: Vadstena

Josefin får sin gröna kruka och gör ett riktigt kap, en likadan kruka såldes 2013 för 3200 kr och priserna har ökat ytterligare sedan dess. Josefin Fredriksson är en riktig samlare av äldre krukor, tillika florist. Hon utbildade sig på praktiska gymnasiet i Uppsala och har jobbat inom yrket i 9 år på olika ställen, men sedan 2019 finns hon på Blomsterglädje i Motala. Intresset för gamla ting väcktes tidigt hos Josefin. Familjen sprang ofta på loppis och veteranmarknader och huset fylldes med stringhyllor och andra 50-tals klassiker. Jakten på gamla prylar och second hand blev ett beroende som ökade när Josefin flyttade hemifrån. Sambon fick överge sin Ikeastil och hänga med på loppis. Sedan ett par år tillbaka är det äldre krukor, ytterfoder, som väckt hennes intresse.


”Ju mer man köper ju mer
lär man sig och plötsligt
dyker ett klipp upp.”

Josefin Fredriksson

Populära klassiker

Sverige har en betydande porslintradition med ikoniska klassiker såsom Gustavsberg, Rörstrand och Uppsala Ekeby. Krukorna från Gustavsberg kännetecknas ofta av en enkel och minimalistisk design, med en slät och blank yta. Ofta vitt porslin dekorerade med enkla mönster. Uppsala Ekeby har djärvare färgval som grönt, turkost och gult. De nyare krukorna från 1945-1960 har ofta namn som Wasa och Freja, medan de äldre krukorna benämns med nummer. Går man utanför Sverige finns det även en kategori krukor märkta med “West Germany” som blivit eftertraktade för sin nostalgiska charm. De tillverkades av olika företag under tiden Tyskland var delat 1950-1990 och har en unik design, ofta rustika med dekorativa mönster.

Estetiskt samlande

Det finns olika typer av kruksamlare, från de som letar efter dyrgriparna för att bygga upp en värdefull samling, till de som går på det estetiska och helt enkelt samlar på krukor de gillar. Josefin tillhör den sistnämnda kategorin. Hon är ingen samlare som har allt stående på hyllor från golv till tak, utan har växter i många av sina krukor. Gärna doftande Jasmin eller fluffig Plumosus. Minst två tillfällen i veckan går hon på loppis, men hade gärna varit ute på jakt betydligt oftare. På vintern blir det fler auktioner på nätet. Samlandet har blivit en sport, att hela tiden överträffa det senaste fyndet, och det är lätt att dra iväg i pris. Därför har Josefin en gyllene 100-regel; kostar krukan under 100 kr så tar hon den utan att blinka, men är det över 100 kr tänker hon till lite extra.

Från 50-tal till Jugend

Josefins samlande har ändrats över tiden, först var det klassiska 50-tals krukor som väckte hennes intresse. Typiska 50-tals krukor med retrodesign och motiv med abstrakta mönster av keramik eller porslin. Nu är det istället Jugend hon letar efter, Majolikakrukor med murriga och mustiga färger. Majolikakrukan är en symbol för den konstnärliga och dekorativa perioden i början av 1900-talet. En äldre kruka som är ca 15 cm hög och i fint skick kan gå för 1500-2500 kronor, berättar Josefin. För att en kruka ska öka i värde är det några saker det är viktigt att ha koll på. Krukan får inte vara naggad eller väldigt krackelerad och kännas porös, då kan den ha blivit förstörd av fukt och glasyren kan falla av. Stora krukor är mer eftertraktade än små, det finns inte lika många äldre kvar på marknaden. Det är också bra om krukan är märkt.

Kunskap ger kap

Från början hade hon ingen kunskap om vintagekrukor, hon köpte helt enkelt det hon gillade som såg antikt ut. Genom googlande har hon lärt sig mer och mer. På Facebook finns köp- och säljgrupper med stor kunskap. Hon berättar om en man som har ett speciellt lexikon för gamla krukor som han slår i när någon behöver hjälp med årtal eller stil. Josefin tipsar också om att fråga säljaren, är du på en bakluckeloppis och det står ett äldre par och säljer krukor så fråga vart krukan kommer ifrån. Oftast har krukorna en historia som säljarna gärna berättar om. Ju mer man köper ju mer lär man sig och plötsligt dyker ett klipp upp. Den dyraste krukan Josefin köpt kostade 750 kr. Det var en HD-mood Rörstrand från 1911 som hon verkligen suktade efter och kunde betala lite extra för. Den blev ett riktigt kap då den idag säljs för ca 2000 kr.

Sälja eller inte sälja

Josefin har över 100 krukor i sitt hem, men med ett ständigt behov av att köpa måste man ju ibland också rensa ut. Hennes sambo brukar säga att ska en ny in måste en gammal ut. Kanske har hon många snarlika eller så hittar hon en dubblett men i bättre skick. Då säljer hon via Tradera, Blocket eller Marketplace. Men den gröna dyrgripen kommer hon aldrig att sälja, och inte mormors 50-tals kruka, den har ett personligt värde för Josefin. Den krukan är hon så pass rädd om att hon inte ens sätter en växt i den. Men det finns ett drömköp kvar på listan: En stor turkos Tellus-kruka av Bo Fajans som är väldigt eftertraktad.

– Egentligen har jag ju tillräckligt med krukor redan, men det är spänningen, jakten, kommer jag lyckas fynda igen? Och hjärtklappningen när man är på väg att göra ett riktigt bra köp, det är verkligen en adrenalinkick, skrattar Josefin.


Josefins bästa tips

  • Kolla runt vad du gillar och välj en nisch, såsom färg eller stil.
  • Lär dig mer genom att besöka forum och grupper på tex Facebook.
  • Bestäm ett maxpris från början, annars är det lätt att dras med.
  • Undersök hur krukan ser ut, är den i fint skick, har den en märkning etc.
  • Googla på auktionssidor, Tradera och Blocket för att jämföra priser.